Ciekawe Rozwiązania

Fenomen patelni z kamienia — dlaczego warto je kupować?

• Zakładki: 3


Patelnie kamienne są jedną z opcji, którą mamy do wyboru, rozglądając się za wytrzymałym i odpornym na zniszczenia sprzętem kuchennym. Większość z nas z patelni korzysta niemalże codziennie, więc warto zadbać o to, by wybrane wyposażenie cechowało się dobrą jakością. Czy inwestycja w patelnie z kamienia się opłaca?

Patelnie kamienne, czyli jakie?

Jeśli w którymś momencie zdecydujemy się wyposażyć kuchnię w patelnie z kamienia, będziemy musieli wybrać pomiędzy trzema różnymi materiałami. Są to marmur, tytan i granit. Każdy z nich charakteryzuje się niezwykłą wytrzymałością i świetnie przewodzi ciepło. Dodatkowym atutem dla wielu osób może być nieprzywieralna powłoka, która pozwala ograniczyć użycie tłuszczu do przygotowywania potraw. Dobrym rozwiązaniem będzie to, aby od razu zaopatrzyć się w zestaw garnków i patelni od tego samego producenta. Dzięki temu będziemy mogli pochwalić się nie tylko wytrzymałym, ale i dobrze prezentującym się sprzętem kuchennym.

Dbanie o patelnie z kamienia

Mimo że wyróżniają się trwałością, patelnie z kamienia muszą być odpowiednio użytkowane i myte. Jeśli producent informuje o braku możliwości mycia przyrządów w zmywarce, nie ignorujmy tego. Lepiej będzie przetrzeć patelnię gąbką lub zwilżonym ręcznikiem papierowym, o ile smażyliśmy na małej ilości tłuszczu. Unikajmy także nagłych zmian temperatur. W przeciwnym razie na powłoce prędzej czy później pojawią się mikropęknięcia. Przy zakupie zwróćmy uwagę na materiał wykonania rączki. Także ten element powinien być odporny na wysokie temperatury.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
22 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.