Jak układać produkty w lodówce? Oto wskazówki!

Dawniej to, jak układamy produkty w lodówce, zależało od zakupów, które właśnie przynieśliśmy do domu. Dokupione rzeczy wkładało się na wolną półkę – niekiedy przeznaczoną na mięso czy nabiał, ale nie zawsze – i tyle. Dziś wiemy, że prawidłowe ułożenie produktów w lodówce jest niezmiernie ważne. Nie tylko przysługuje się naszemu zdrowiu, ale także pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy. A zatem jak układamy produkty w lodówce poprawnie?

Ułożenie produktów w lodówce – piętra mają znaczenie

Prawidłowe układanie produktów w lodówce należy zacząć od przypisania konkretnych rodzajów pokarmu konkretnym piętrom lodówki. Najwyżej powinny się znaleźć przetwory owocowe, mleko, kefiry i jogurty. W środkowej części możemy umieścić produkty mające krótkie terminy ważności: ser biały, wędlinę, ryby. Na dolnych półkach panują idealne warunki dla owoców i warzyw. Sosy i produkty w słoiczkach czy butelkach można śmiało ustawiać na drzwiczkach lodówki.

Jak układać żywność w lodówce no frost?

Najpopularniejszym systemem chłodzenia w lodówkach jest obecnie no frost. Tutaj zamiast lodu występuje nawiew zimnego powietrza. To z kolei sprawia, że produkty szybko wysychają, twardnieją, a niekiedy również wietrzeją. A zatem jak układać produkty w lodówce no frost, by były smaczne i świeże przez długi czas? Najlepiej w plastikowych pojemniczkach, zwłaszcza próżniowych.

Jak prawidłowo układać produkty w lodówce? – First In, First Out

Na koniec mamy jeszcze jedną bardzo ważną zasadę, sprzyjającą budżetowi domowemu w znacznym stopniu. First In, First Out oznacza dokładnie to, że produkty kupione wcześniej i mające krótszą datę ważności powinny wędrować do przodu, natomiast te dopiero co przyniesione do domu ustawia się za nimi. Jedząc w ten sposób, wykorzystamy wszystko, co wcześniej nabyliśmy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *